Nacházíte se zde: Úvod Blog Šediny Jak zastavit šedivění vlasů?

Jak zastavit šedivění vlasů?

Martina Sznapková
18. 1. 2023
Šedivé vlasy jsou zcela přirozeným jevem. Jsou způsobovány změnou struktury vlasové kůry. Málokdo je ale vítá a většina z nás se je snaží zamaskovat barvami. Napadlo vás někdy, že by šlo o proces šedivění zastavit? I to je možné, přečtěte si naše tipy, jak s šedinami účinně bojovat.

Jak zastavit šedivění vlasů?

Říká se, že vlasy jsou korunkou krásy. Dříve či později se ale tato korunka postupně stane stříbrnou. Nebo spíše šedou. Šedivění vlasů je přirozeným projevem stárnutí. Způsobují ho buňky melanocyty, které produkují barvicí pigment. Spolu s přibývajícím věkem začnou pracovat nepravidelně a pomaleji, až se produkce vlasového pigmentu melaninu úplně zastaví. 

Svou roli hraje i poškození působením ultrafialového záření a zvýšený oxidativní stres v koříncích vlasů, který oslabuje i folikuly vlasů a způsobuje tak nechtěné vypadávání. 

Kdy začínáme šedivět?

Proč se někomu začnou objevovat šediny už ve dvaceti a jiní mají ještě ve čtyřiceti všechny vlasy přirozeně barevné? Čas, kdy se šedivění projeví, je u každého jedince jiný. 

Velký vliv na to mají genetické předpoklady, ale také způsob života, míra stresu, strava nebo to, jestli se řadíme mezi kuřáky. 
Ve chvíli, kdy přišel i váš čas, vás čeká rozhodnutí, zda se naučit šediny hrdě nosit, maskovat je barvami na vlasy a nebo se pokusit celý proces šedivění zvrátit. Pojďme se podívat, jak na to. 

1. Nestresujte se

Buďte v klidu a nestresujte se. Přesně tohle se velice dobře radí, realita je ale často jiná. Dnešní hektická doba jde stresu doslova naproti. Neříká se ale nadarmo, že z něčeho zešedivíte.

Stres se na šedivění vlasů skutečně podstatně podílí. Kmenové buňky, které kontrolují barvu kůže a vlasů, se intenzivním stresem opravdu mohou poškodit. Nedojde k tomu přes noc, ale zejména dlouhodobý stres má na celkové zdraví vlasů dopad a proces jejich šedivění urychluje. A to hlavně u jedinců, kteří jsou k dřívější ztrátě pigmentu geneticky náchylní.

2. Mějte vyvážený jídelníček

Vliv na šedivění vlasů má také naše strava, kterou je dobré upravit na zdravější variantu. Vlasy se skládají z bílkovin (keratinů), které jsou pro jejich zdraví nezbytné. Jejich barvu ovlivňují i vitaminy, které mají vliv na pigmentaci. Zejména nedostatek vitamínu B6, B12, D a E přispívá k tomu, že lidé začínají šedivět dříve. 

Dobrou zprávou je, že při jejich doplnění může dojít k obnovení původní barvy vlasů. Takže nezapomínejte na ryby, drůbež, vejce, mléko, zeleninu, celozrnné pečivo, oříšky a zdravé oleje. 

3. Přestaňte kouřit

Tvrzení, že kouření způsobuje šedivění vlasů, bylo považováno za mýtus. Výzkumy ale prokázaly, že kuřáci mají 2,5 krát vyšší tendenci šedivět dříve než nekuřáci. 

Toxiny v cigaretách mohou poškodit vlasové folikuly. Navíc je prokázáno, že se kouření podílí na nadměrném vypadávání vlasů. Stahuje totiž cévy, což snižuje průtok krve do vlasových folikulů. To může být příčinou toho, že kuřákům vlasy vypadávají více než nekuřákům.

Navíc může dojít ke změně zbarvení šedivých vlasů, a to tak, že mají žlutý nádech. Podobně je to také u nehtů kuřáků. 

4. Chraňte své vlasy

Všeho moc škodí a to platí také u stylingu vlasů. Veškeré tepelné úpravy jako je fénování, žehlení nebo kulmování nesvědčí jejich zdraví. 

To stejné platí i pro chemické barvy na vlasy a dokonce i některé šampony a další kosmetické produkty, které svým složením nejsou k vlasům šetrné. Některé přípravky obsahují škodlivé složky, které snižují melanin a mohou tak přispět k předčasnému šedivění. Typicky je jednou z takových chemikálií peroxid vodíku, který bývá v barvách na vlasy. 

Vlasy nezapomínejte chránit také před sluncem. 

5. Kosmetická séra a tonika

Dnešní doba přináší nové možnosti a mezi ně patří i kosmetická séra a tonika. Zatímco dříve by přesně na tomto místě byly babské rady a recepty na přípravu domácích léčivých směsí, teď se s vámi můžeme podělit o vědecky ověřený tip, jak zastavit šedivění a zároveň podpořit růst vlasů.

Řeč je o speciálních vlasových sérech. Tyto produkty obsahují aktivní látky, které posilují pigmentační proces, zvyšují melanogenezi (syntézu melaninu a jeho přenos), dokážou redukovat škodlivý oxidační stres v koříncích vlasů a celkově posilují vlasové folikuly.

 

Sérum Navlasil obsahuje účinné a patentované látky RENDENSYL®, DARKENYL™, CAPIXYL™, GREYVERSE™ a DEFENSCALP™. Každá s těchto látek má v séru NAVLASIL důležitou roli. Při dlouhodobém užívání NAVLASIL pomůže s nadměrným vypadáváním vlasů, zvýší hustotu vlasů, zamezí tvorbě lupů a zpomalí proces ztráty melaninu, díky čemuž si udržíte dlouho přirozenou barvu vlasů.


Přispívají ke zdraví vlasů i pokožky pod nimi. Vlasy jsou díky nim schopné si maximálně udržet původní barvu a dokonce se k ní i v případě šedin po čase pravidelného používání vrátit.
Nečekejte ale zázraky na počkání. Séra na vlasy jsou účinná, na první výsledky si ale budete muset počkat až několik týdnů. A to je řeč o pravidelném používání! Na výsledek se ale vyplatí počkat.

 

Závěr

V závěru se s vámi podělíme o poslední tip – nejde úplně o to, jak šedivění vlasů zastavit, ale jak zlepšit zdraví vlasů tak, aby šediny nešly tolik vidět.

Důležité je vlasy i pokožku pod nimi hydratovat. Díky vlhkosti budou vlasy v lepší kondici a šediny půjdou méně vidět. Používejte kvalitní šampony, kondicionéry či masky s hydratačním účinkem. Ve složení takových produktů je vítané třeba bambucké máslo. 

Vlasy, které postrádají hydrataci, jsou lámavé, křehké a náchylnější k poškození i předčasnému šedivění. 

Zpět na přehled

2 balení NAVLASIL

2 balení NAVLASIL

2 x 50 ml 2 398 Kč
Doprava ZDARMA
Objednat 2 balení
3 balení NAVLASIL

3 balení NAVLASIL

TOP NABÍDKA!
3 x 50 ml 2 877 Kč Původní cena 3 597 Kč
Sleva 20 % Doprava ZDARMA
Objednat 3 balení
1 balení NAVLASIL

1 balení NAVLASIL

50 ml 1 199 Kč
+ doprava 60 Kč
Objednat 1 balení
Nahoru