Nacházíte se zde: Úvod Blog Vypadávání vlasů Zastavte nadměrné vypadávání vlasů. Jak na to?

Zastavte nadměrné vypadávání vlasů. Jak na to?

Martina Sznapková
18. 1. 2023
Vypadávání vlasů může mít mnoho různých příčin, patří mezi ně hormonální změny, některá onemocnění či stres. Proč k nadměrnému vypadávání vlasů dochází a jak jej zastavit? Odpovědi najdete v dnešním článku.
Zastavte nadměrné vypadávání vlasů. Jak na to?

Nadměrné vypadávání vlasů je nejčastěji spojováno s mužskou plešatostí. Pouze mužského pokolení se ale rozhodně netýká. 

Řídnutí, vypadávání či zastavení růstu vlasů může potkat naprosto každého, bez ohledu na věk či pohlaví. Příčin může být mnoho – dědičné predispozice, onemocnění, hormonální změny, přemíra stresu, nezdravé stravování, nedostatečná nebo naopak příliš horlivá péče o vlasy. 

Co nejčastěji ovlivňuje růst a vypadávání vlasů

Abyste mohli s vypadáváním vlasů účinně bojovat, je důležité zjistit příčinu. 

U mužů hraje při vypadávání vlasů hlavní roli dědičnost, u žen vlasy nejčastěji vypadávají z důvodu hormonálních změn. Hormonální nerovnováha nastává v důsledku těhotenství, porodu či menopauzy a na vypadávání vlasů má jednoznačně vliv. 

Častým důvodem nadměrného vypadávání vlasů jsou různá onemocnění. Typická právě pro ženy je špatná funkce štítné žlázy. Vlasy mohou vypadávat po prodělání nějaké infekce (neděje se tak ale hned po jejím prodělání, většinou až po dvou až třech měsících), při nádorových onemocněních či jiných často autoimunitních onemocněních. 

Růst vlasů se odvíjí od kvality naší stravy, a tak vlasy mohou vypadávat i v důsledku špatné životosprávy. Mezi velmi časté příčiny patří také stres. 

Problémy s vlasy se mohou vyskytnout i při užívání některých léků, jednat se může o cytostatika, imunosupresiva, antikoagulancia, antiepileptika nebo cholestatika. A negativní vliv mívá i špatně zvolená antikoncepce.

Jak vypadávání vlasů zastavit? Máme pro vás několik tipů, jak svým vlasům pomoci k tomu, aby byly zdravé a hlavně zbytečně nevypadávaly. 

1) Upravte svůj jídelníček

Pokud tělu nedopřejeme dostatek vitaminů, to, co má, využije na důležitější tělesné funkce, než je růst vlasů. A ty pak budou viditelně trpět.

Základní vitaminy, které vlasy potřebují, jsou vitamin C, vitaminy skupiny B, zinek, biotin nebo vitamin A. Typickým příkladem, kdy může dojít k vypadávání vlasů z důvodu špatné životosprávy, jsou drastické diety. 

Nedostatek vitaminů a minerálů jednoduše vyřeší pestrá zdravá strava s dostatkem zeleniny, ovoce, ale také bílkovin a zdravých tuků. Pomoci si můžete také potravinovými doplňky, třeba rovnou takovými, které zlepšují kvalitu pokožky i růst nehtů a vlasů. 

2) Mějte v těle dostatek železa

Anémie je jednou z nejčastějších příčin vypadávání vlasů u žen. Tento prvek je nezbytný pro produkci bílkovin vlasových buněk. Důležité jsou také další minerály, hlavně zinek a selen. 

3) Nestresujte se

Když jsme ve stresu, synchronizují se a urychlují cykly vlasových váčků, což může způsobit vypadávání vlasů. Snažte se proto se stresem účinně bojovat. 

4) Pravidelně si hlavu masírujte

Masáž hlavy je nejen příjemná, ale hlavně pomáhá stimulovat tok krve do vlasových kořínků, které díky tomu získávají více živin i kyslíku. Zlepšíte tak vitalitu vlasové pokožky a povzbudíte růst vlasů.

5) Používejte šampon proti vypadávání vlasů

V případě, že máte problém s vlasy, je šampon proti jejich vypadávání základem péče. Když už vypadávání vlasů skutečně pozorujete a nemáte jen pocit, že v hřebenu zůstává o něco více vlasů, než je běžné, neztrácejte čas zkoušením různých přípravků z drogerie. 

Rovnou sáhněte po léčebných šamponech, jejichž účinky potvrdily klinické studie. Velice dobré účinky mají přípravky proti padání vlasů s blokátory DHT, které do pokožky hlavy pronikají již během mytí. 

Dihydrotestosteron (DHT) je hormon zodpovědný za ztrátu vlasů u mužů. Kvůli DHT se vlasové folikuly smršťují a postupně produkují stále tenčí a jemnější vlasová vlákna. Vlasy postupně přestávají růst úplně a vypadávají.

6) Buďte ke svým vlasům šetrní

Vyvarujte se hrubému zacházení s vlasy a vlasovou pokožkou. Vlasy si myjte šetrně a stejně opatrně je i vysušujte. Nikdy si je neumývejte horkou vodou, a pokud je vysoušíte fénem, volte vždy nejnižší teplotu. Vlasy nerozčesávejte, pokud jsou ještě mokré, mohlo by je to poškodit.

Šetrnost je důležitá také při úpravě vlasů, používejte nejen kvalitní vlasovou kosmetiku, ale i hřebeny. 

7) Séra se silným účinkem

Silným bojovníkem s vypadáváním vlasů jsou růstová séra, která můžete kombinovat s šampony či kondicionéry, dokážou totiž zesílit jejich účinky.

Séra obsahují vyšší koncentraci aktivních látek a vmasírováním do vlasové pokožky působí přímo ve vlasových folikulech, které vyživují. Navíc dokážou redukovat škodlivý oxidační stres v koříncích vlasů a folikuly celkově posilují. Tím napomáhají předcházet vypadávání vlasů a zároveň povzbuzují k růstu nových.

Účinky používání vlasových sér se dostaví až po čase, obvykle během 4 až 6 týdnů, kdy se zastaví nadměrné padání vlasů a během 3 až 4 měsíců dochází k růstu nových vlasů. 

8. Transplantace vlasů

Transplantace vlasů je krajním, ovšem dostupným a také účinným řešením. Lékaři je doporučována lidem, u nichž je úbytek vlasů opravdu výrazný. 

Závěr

Vypadávání vlasů je přirozenou součástí vlasového cyklu a týká se každého z nás. Pokud ale pozorujete nadměrné vypadávání, je na místě zpozornět. Zamyslete se nad tím, co může být příčinou, a vyzkoušejte naše rady. 

Někdy stačí změna jídelníčku, zařazení doplňku stravy, šetrnější chování ke svým loknám nebo pravidelné používání správných kosmetických přípravků a je po problému. 

Ovšem v případě, že pozorujete náhlou ztrátu vlasů, plešatá místa, ztrácíte vlasy v trsech nebo vás hlava svědí a pálí, na nic nečekejte a obraťte se na odborníka - dermatologa či trichologa. 

Zpět na přehled

Objednejte si NAVLASIL

Doručení do druhého dne

Doručení do druhého dne

Zabezpečená platba

Zabezpečená platba

Certifikované složení

Certifikované složení

Český výrobek

Český výrobek

2 x 50 ml 2 balení NAVLASIL

2 x 50 ml 2 balení NAVLASIL

Nejoblíbenější
1 balení
1 199 Kč
Doprava
ZDARMA
2 398 Kč
Objednat 2 balení
3 x 50 ml 3 balení NAVLASIL

3 x 50 ml 3 balení NAVLASIL

TOP NABÍDKA!
1 balení
959 Kč
Doprava
ZDARMA
Ušetříte
- 720 Kč
3579 Kč 2 877 Kč
Sleva 20 %
Objednat 3 balení
 

4.8 z 5
Od ověřených zákaznic

 

Nahoru