Nacházíte se zde: Úvod Blog Vypadávání vlasů Jak omezit tvorbu lupů

Jak omezit tvorbu lupů

Martina Sznapková
19. 5. 2023
Stejně jako dochází k obnově pokožky na našem těle, obnovuje se i pokožka hlavy. Je to přirozený proces, který se ale snadno může zvrtnout. Může dojít k zánětu kůže a začnou se tvořit lupy. Víte, jak s těmito bílými šupinkami ve vlasech bojovat?
Jak omezit tvorbu lupů

Drobné částečky odumřelé kůže, které se odlupují z povrchu hlavy, zůstávají zachycené ve vlasech nebo se jako jemný poprašek snášejí na ramena. Řeč je samozřejmě o lupech. Doslova na vlastní kůži se s nimi setkají až dvě třetiny populace.

Účinný boj proti lupům nezačíná u regálu se šampóny, jejichž etikety slibují, že lupy nadobro zmizí. Prvním krokem je zjistit příčinu jejich vzniku

Proč lupy vznikají

Nejčastější příčinou vzniku lupů je přemnožení kvasinek rodu Malassezia furfur. Stejně tak mohou infekci na pokožce způsobit i různé plísně nebo houby.

I když to vypadá, že se kvasinky nebo houby na naší hlavě přemnoží jen tak samy, svými návyky jim dost napomáháme. Řeč je zejména o nevhodné péči o vlasy.

S tvorbou lupů je spojen také náš životní styl a hlavně jídelníček plný tučných, slaných nebo sladkých jídel. 

Má lupy některý z vašich rodičů? Je možné, že jste sklony k jejich tvorbě zdědili. Lupy se mohou objevit v souvislosti s hormonálními změnami v období puberty, těhotenství nebo v menopauze.

Lupy mohou být důsledkem onemocnění kůže včetně seboroické dermatitidy, a jejich tvorbu podporují také další zdravotní komplikace, jako jsou neurologická onemocnění, cukrovka, oslabená imunita či Parkinsonova choroba. 

Lupy zkrátka mohou vznikat z různých příčin, přemíru stresu a velkou psychickou zátěž nevyjímaje. 

Do boje s lupy!

Úspěšný boj s lupy má jen dvě fáze. Tu první jsme naťukli už v úvodu – zjistit příčinu jejich vzniku. Krokem číslo dvě je tuto příčinu odstranit. 

1. Zaměřte se na jídelníček

To, co jíme, se neodráží jen na postavě, ale také stavu vlasů a kůže pod nimi. Některé potraviny zánět kůže přímo podporují. Snažte se přijít na to, které potraviny vám vadí, a na čas je vyřaďte. 

Podpořit tvorbu lupů může smažené, slané či kořeněné jídlo, potraviny z bílé mouky a také sladkosti. Jídelníček celkově ozdravte, v boji s lupy je důležitý dostatečný příjem zinku, selenu a vitaminu B.

Jezte hodně zeleniny (hlavně listové, jako brokolici, hlávkové zelí či kapustu), ryb, celozrnných výrobků a luštěnin. 

2. Chraňte pokožku hlavy

Sluneční paprsky působí na náš organismus i pokožku hlavy blahodárně, nic se ale nesmí přehánět! Proto dejte zejména v letních měsících pozor, abyste si pokožku hlavy nespálili. V zimě je zase dobré hlavu zbytečně nezapařovat, při cestě autem nebo třeba v autobuse si sundávejte čepici.

3. Vyhýbejte se agresivní vlasové kosmetice

Odbarvování, ostré hřebeny, nevhodná, levná a agresivní kosmetika včetně šamponu, který není vhodný pro každodenní mytí. To vše jde se zánětem kůže ruku v ruce. 

4. Vlasy i pokožku hlavy udržujte vždy čisté

Čistota je půl zdraví a to platí i o pokožce hlavy. Dbejte na pravidelnou hygienu a snažte se své vlasy udržovat v čistotě. Nejde jen o pravidelné mytí vlasů, ale nezapomínejte si je umýt i potom, co jste se pohybovali v prašném prostředí nebo jste se zpotili třeba při sportu. Pokud vás trápí lupy, nikdy se nedotýkejte pokožky hlavy špinavýma rukama

Potíže může způsobovat také nedostatečné oplachování šamponu či kondicionéru.

5. S péčí to nepřehánějte

Pravým opakem nedostatečné péče o vlasy je péče přehnaná. Příliš častým mytím pokožku zbavujeme jejího přirozeného ochranného filtru. Hlava by se měla mýt 2x, maximálně 4x týdně, podle potřeby. 

Vlasy nečesejte několikrát denně, vyhýbejte se kontaktu s příliš horkou vodou a úpravám teplým vzduchem. To vše může vlasovou pokožku dráždit a vyvolávat její potřebu bránit se, což by vedlo k dalším lupům.

6. Používejte speciální šampóny

Šampon proti lupům je základem v jejich léčbě. Pokožka, která má k jejich tvorbě sklony, bývá často podrážděná, napjatá a svědivá, potřebuje proto speciální péči. Tyto šampony lupy odstraňují, brání jejich návratu a navíc obsahují vyživující a zklidňující ingredience. V případě citlivé pokožky je třeba dát si pozor na parfémované přípravky, parabeny nebo sulfáty.

Právě při výběru vhodného šamponu je důležité rozlišovat, jestli máte lupy suché nebo mastné. Šampon na suché lupy seženete běžně v drogerii. Mastné lupy potřebují něco úplně jiného a nejlepší bude porozhlédnout se v lékárně. 

7. Nepoužívejte oleje

Oleje, to je starý dobrý lék na téměř všechny problémy s vlasy. S výjimkou jednoho – lupů. Když olej aplikujeme na vlasy, vytvoří vrstvu na pokožce hlavy, která brání přirozenému vstupu vlhkosti do pokožky. Problém s lupy se pak obvykle ještě více zhorší. 

8. Vyzkoušejte babské rady

Lupy trápily i naše babičky, které si s nimi uměly poradit po svém. Třeba pomocí odvaru z březového listí (tzv. březová voda), kopřiv, heřmánku, mladých listů olše lepkavé nebo bílým jogurtem, který se výborně hodí na zábal. 

Březová voda čistí a dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů. Rovněž podporuje růst vlasů a snižuje jejich mastnotu. 

Zejména proti mastným lupům výborně působí šampony, které obsahují konopné oleje. Dobře se vstřebávají a pokožku nezanechávají mastnou. 

Kopřiva zase zamezuje nadměrnému maštění vlasů i jejich padání. Potlačuje svědění vlasové pokožky i tvorbu lupů. Celkově svědčí zdraví vlasů i vlasové pokožky. 

Nejste příznivcem experimentů? Vyzkoušejte vlasové sérum

Pokud nechcete experimentovat a zkoušet babské rady, existuje také ověřené řešení v podobě vlasových sér. Vlasové sérum NAVLASIL je zaměřeno nejen na eliminaci nadměrného vypadávání vlasů a obnovu pigmentačního procesu ve vlasovém kořínku, ale má příznivý vliv také na zamezení tvorby lupů.

Vyzkoušet sérum 

Závěr

Trápí vás mastné nažloutlé lupy, které se lepí na vlasy, pokožka hlavy nepříjemně svědí a možná i mírně zapáchá? Příčinou bude pravděpodobně kožní onemocnění

Ostatně, i když jsou lupy často hlavně estetický problém, způsobuje je zánět kůže. Zaslouží si tedy pozornost jako každá jiná nemoc. Vyzkoušejte změnu nejen ve stravě, přístupu k péči o vlasy a kosmetice, ale nebojte se řešit problém i s lékařem.

Zpět na přehled

Objednejte si NAVLASIL

Doručení do druhého dne

Doručení do druhého dne

Zabezpečená platba

Zabezpečená platba

Certifikované složení

Certifikované složení

Český výrobek

Český výrobek

2 x 50 ml 2 balení NAVLASIL

2 x 50 ml 2 balení NAVLASIL

Nejoblíbenější
1 balení
1 199 Kč
Doprava
ZDARMA
2 398 Kč
Objednat 2 balení
3 x 50 ml 3 balení NAVLASIL

3 x 50 ml 3 balení NAVLASIL

TOP NABÍDKA!
1 balení
959 Kč
Doprava
ZDARMA
Ušetříte
- 720 Kč
3579 Kč 2 877 Kč
Sleva 20 %
Objednat 3 balení
 

4.8 z 5
Od ověřených zákaznic

 

Nahoru